11.04.2011

"Un pumn" de artist

Câteodată oamenii nu sunt ceea ce pretind; de aceea trebuie să vezi dincolo de aparențe și la fel se întâmplă și cu arta.
Pentru mulți arta e sinonim cu siluete sculptate în piatră, picturi bine executate, fotografii la minut sau cu un grafitti pe zidurile periferice ale orașului. Puțini știu însă că orice lucru, fie el cât de mic și banal, poate deveni artă, mai ales dacă îți place ceea ce vezi/ ceea ce faci și dacă e făcut cu mâna ta.
Pentru cei ce vine din suflet e ușor de realizat, pentru cei din exterior e dificil de înțeles.


Clasicul < De ce? >
  • De ce nu putem numi artă  un desen în nisip sau o mâzgâlitură cu pixul pe o coală de hârtie creponată?
  • De ce nu putem  numi artă o baie de culori pe pânză, un punct pe o foaie, o serie de oblici care se bat cap în cap, dar care totuși transmit un mesaj?
  • De ce nu putem numi artă o bucată de material cu felurite tăieturi?
  • De ce nu putem artă un pumn de înregistări video, aruncate într-un colaj?

Răspunsul îl găsim în fiecare dintre noi. Depinde ce înțelegem noi prin artă.
Artist poate fi oricine, cu toții avem o vecină, trecută de vârsta a doua, care până nu demult împletea nepoților plovere; o soră mai mare, care din lipsă de ocupație  mai face câte un globen sau o prietenă care se ocupă de handmade...și pe mama care te surprinde cu rețete noi și uimitor de delicioarse. Oricum ele nu s-au gândit niciodată să-și spună artiste, dar nu-i nimic le spunem noi.
Arta nu trebuie aprobată ci înțeleasă; ea trebuie să-ți ofere un sentiment de bine și nu să te bage în ceață, trezindu-ți întrebări subite. Arta înseamnă în primul rând originalitate și pasiune și ce e mai important: nu are reguli și nici limite!

Niciun comentariu: